Kekiniz Kabarmıyorsa bu YAZIYI okuyunuz

KEKİNİZ  KABARMIYOR MU İÇİ ÇİĞMİ KALIYOR  LÜTFEN  OKUYUN :) KEK YAPMAYI ÇOĞUNLUKLA HERKES SEVER.FAKAT KABARMAYAN KEKLER HER ZAMAN SORUN OLUR.KEK YAPMAYI ÇOK SEVDİĞİM İÇİN HERKES YAPABİLSİN DİYE TARİFLERDE DE PÜF NOKTALARI AYRINTILI,UZUN UZUN ANLATTIM.BİR KEZ DE PÜF NOKTALARI ÖZEL OLARAK YAZAYIM DEDİM.SİZLERE FAYDALI OLABİLİRSEM NE MUTLU BANA :)
1.Kek için kullanacağınız malzemelerin hepsinin oda ısısında olması gerekir.özellikle yumurta,süt,yoğurt,kabartma tozu soğuk olmamalı.

2.hamuru hazırlamadan önce kek kalıbını hazırlamalısınız.çünkü kek hamuru hazırlandığında bekletmemek gerekiyor.kalıbımızı hamuru çırpmadan önce hazırlamalı ve hazır bulundurmalıyız. önce kalıbı margarinle yağlayın.fırça ile margarin değmeyen yerlere margarini yayın.margarin kullanmamızın sebebide kek kabarırken kenarlara tutunabilmesi içindir.)Margarini tamamen yaydıktan sonra 1 yemek kaşığı unu kalıba serpin.kalıbı sallayıp unun her yere yapışmasını sağlayın.unun fazlasını dökün.bu şekilde kek pişince hiç yapışmayacak.

3.kek yaparken önce yumurta ve şekerin beyaz bir köpük gibi görünene kadar iyice çırpılması gerek.çünkü kekin kabarması için şekerin tamamen erimiş olması gerekir.(kekte malzemeler belli sırayla eklenir)

4.Kek yaparken yumurta ve şeker iyice çırpıldıktan sonra kekin özelliğine göre önce sıvı olan malzemeler konur ve çırpılır.iyice karışması sağlanır.sıvı malzemelere örnek:yoğurt,süt,sıvı yağ,ıspanak suyu,limon suyu gibi..
NOT:sünger gibi bir kek yapmak için yoğurt koymalısınız.
yumuşak ve ıslak gibi bir kek yapmak için süt koymalısınız.
kakao konulan keklerde mutlaka süt kullanmalısınız.kakao ve süt bir araya geldiğinde çikolata tadı alırsınız.

5.sıvı yağlı malzemelerden sonra kek tarifinizde katı veya toz malzemeler varsa mutlaka un kullanmadan önce kullanmalısınız.katı malzemelere örnek olarak kakao,kahve,elma,limon rendesi gibi her türlü meyve rendesi undan önce kullanılmalı ve karıştırılmalıdır.

6. Un,kabartma tozu ve şekerli vanilini mutlaka elekten eleyerek ekleyin.elenmiş bile olsa eleyin.çünkü un elenirken havalanır ve eleyerek koymak kekin kabarmasını sağlar.

7.un miktarını tam ölçü veriyorum ama mutlaka azar azar koyup hamura karıştırarak koymak gerekli.unun hepsini bir seferde koyduğunuzda unu,kek karışımına yedirmek ve topaklanmayı azaltmak daha zor olur.

8.kabartma tozu konduktan sonra keki,mikserle karıştırmayın.tahta kaşıkla karıştırın.mikserin uçları madeni olduğu için kabartma tozunun etkinliğini azaltıyor.

9.dövülmüş ceviz,fındık,kuru üzüm gibi yemişleri en son koymalısınız.( un eklenip karıştırıldıktan sonra).Çünkü bu yemişleri önce koyarsanız unu koyduğunuzda parçalı olan yemişler hamurun karıştırılıp kıvama getirilmesini engeller.topaklanmayı arttırır.bu yemişleri en son koyuyoruz.kuru üzümü yıkayıp unlayıp koymalısınız.bu şekilde dibe çökmez.

10.kekte damla çikolata kullanacaksanız yine en son koymalısınız.(un eklenip karıştırıldıktan sonra)

11.kek hamuru hazır olduğunda hiç bekletmemek gerekir.kabartma tozunu koyana kadar istediğiniz yavaşlıkta yapabilirsiniz.ama kabartma tozu konduktan sonra bekletmemelisiniz.2-3 dk. içinde fırına girmesi gerek.

12.kek hamuru çok bekletilmez.yapıldığı gibi kalıba dökmek gerekir.hazırlanan kek hamurunu önceden yağlanmış ,unlanmış kalıba yavaşça dökmelisiniz.hızlı dökerseniz içinde hava habarcıkları olur.hamur tamamen döküldükten sonra kalıbı mutlaka 3 kere tezgaha vurmalısınız.bunun sebebi kek hamurunun içinde hava kabarcığı varsa bu kabarcıkları azaltmak içindir.kalıbı tezgaha vurdukça hava kabarcığı kalmaz.artık fırına koyabiliriz.

13.kek yaptığımda ben fırını hiç ısıtmam.kalıp kullanıyorsanız turbo fırında ızgarayı 4.sıraya koyun. 180 derece sıcaklıkta pişirin.fırına koyduğunuz an süre tutun.ilk 20 dk.kesinlikle fırını açmayın.kabarıklığı söner.20 dk.dan sonra açmadan takip edin.pişip pişmediğini temiz kuru bir çatal batırıp anlayabilirsiniz.çatalda kek hamuru yoksa pişmiştir.
NOT:KEK EN GÜZEL 180 DERECEDE PİŞER.

14.pişen keki fırından hemen çıkarmayın.fırın kapağını hafif açık bırakın.10-15 dk.içinde kalsın.sonra fırından çıkarın ama kalıpta kalsın.mutlaka kekin ılıması gerekiyor.soğumaya yakın ılıdığında kalıbı ters çevirdiğinizde çok rahat çıkacak.ılımadan çıkarmaya kalkışırsanız kek parçalanacaktır.

15.ayrıca ılıyana kadar kesinlikle keki kesmeyin.mutlaka ılık olsun.hem rahat dilimlenecek hem de hazır kek gibi pürüzsüz olacak.sıcakken keserseniz hem parçalanır hem ufalanır.

BU İŞLEMLERDEN SONRA KEKİ AFİYETLE YİYEBİLİRSİNİZ.AFİYET OLSUN….......
Yorum Bırakın
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :

Yorumlarınıza gelecek cevabı takip etmek için beni bilgilendir kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın.