Ev Yapımı Ekmek Tarifi


Malum Koronavirüs salgını  ile zor günler geçirdiğimiz bu günlerde sokağa çıkmaya markete gitmeye hatta fırına gidip ekmek almaya korkar olduk. 
Virüs tehlikesi hepimizi tutsak etsede bu zor günleri de  toplum olarak el birliğiyle atlatacağız inşAllah.
Artık marketlerde un maya ve makarna stoklarında da azalmalar var. Biz de ailecek dışarı çıkmama kararı aldık.Bir süre zorunlu kalmadığımız sürece hepimiz evde kalıp dışarı çıkmamalı duyarlı olmalıyız.
Bu süreçte eve fazlaca un ve maya alıp  hijyenik mis gibi ekmeğimizi artık mutfağımda kendim yapıyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Çok daha lezzetli yumuşacık çeşit çeşit ekmekler yapmamız mümkün .Tarifini sizler için ekliyorum;

Malzemeleri;
4su bardağı ılık su
1 paket yaşmaya yoksa kuru paket maya da olur
1 yemek kaşığı tozşeker 
1 yemek kaşığına yakın tuz
3 yemek kaşığı yoğurt 
Hafif ele yapışacak kıvama gelene kadar kontrollü  un ekledim .
Ev Yapımı Ekmek Nasıl Yapılır;
Yoğurma kabınıza mayayı şekeri ve 4 su bardağı el yakmayacak sıcaklıktaki ılık suyumuzu ekleyelim. 
Elimizle mayayı hafif köpürene kadar çırpalım.Tuzunu ekleyelim.

Kontrollü olarak ununu da ilave edip hafif ele yapışacak kıvama gelene kadar unumuzu ekleyelim.. 10 dk yoğurma işlemine devam edelim. 1 saat kadar ekmek hamurunu mayalandıralım. 

Mayalanan hamurdan  portakal  büyüklüğünde bezeler yapıp un yardımıyla 
ekmeklere şekil verirken dıştan içe doğru katlama yöntemiyle ekmeklere şekil verelim.
Üzerlerine un serpelim.Keskin bıçakla ekmeklerin üzerine kesikler atıp
20 dk kadar da tepsi mayası yapalım. 

Önceden ısıtılmış 250 derece fanlı fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
NOT;
Fırına metal bir kapta su koymayı unutmayalım.. (Üzerinin çok sert olmaması için )







Yorum Bırakın
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :

Yorumlarınıza gelecek cevabı takip etmek için beni bilgilendir kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın.