İftar ve sahur sonrası gaz, Sindirim ve Hazımsızlık ŞişlinlikSorunlarına Karşı Birkisel Çay Tarifleri
Ramazan'da iftar ve sahur sonrası yaşanan gaz, sindirim, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlara karşı mideyi rahatlatan içecekler tüketmek gerekiyor. Bu bitki çayı tarifleri, Ramazan'da mide rahatsızlıklarına iyi geliyor.
Bitki çayı karışımları sindirim sistemini rahatlatmanın yanı sıra, vücudun sıvı ihtiyacını da karşılıyor. Bu sebeple iftar ve sahur sonrası bitki çaylarını tüketmek vücut için çok faydalı.
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, özellikle Ramazan döneminde, iftar ve sahur yemeklerinden sonra yaşanan hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını gidermek için bitki çaylarını öneriyor.
Mayıs papatyası, tarçın kabuğu, nane yaprağı, zencefil kökü ve rezene meyvesi, şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında iyi geliyor. Bu bitkilerin sindirim sistemi rahatsızlıklarına faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Papatyanın enflamasyon giderici etkisinin yanı sıra, ödem boşaltıcı, antimikrobiyal, idrar artırıcı etkisi var. Rezenenin safra ifrazatını artırıcı ve çocuklarda görülen kolikleri giderici etkisi, tarçının spazm giderici, nanenin mikroorganizmaların üremesini durdurucu etkisi bulunmakta.
İFTAR SONRASI RAHATLAMAYI SAĞLAYACAK KARIŞIM TARİFİ:
Cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet nane, 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (veya 1 poşet zencefil), 3-4 karanfil koyun.
Üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı 2-3 kupa çay içmenize yetecek kadar olmalı. 5-10 dakika bekletip için.
Üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı 2-3 kupa çay içmenize yetecek kadar olmalı. 5-10 dakika bekletip için.
SAHUR SONRASI GÖRÜLEN GAZ SORUNLARINI HAFİFLETİCİ TARİF:
Cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet rezene, 1 poşet adaçayı, 1 poşet nane, birkaç parça tarçın koyup, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin.
Su miktarı yine 2-3 kupa çay içmenize yetecek miktarda olmalıdır. 5-10 dakika bekletip için.
Su miktarı yine 2-3 kupa çay içmenize yetecek miktarda olmalıdır. 5-10 dakika bekletip için.
YAZIN ÇAY-KAHVE YERİNE MEYVE TÜKETİN
Sivas Numune Hastanesi diyetisyeni Esra Özpay, yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının artması nedeniyle sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini belirterek çay ve kahve gibi içeceklerin diyabetik etki gösterdiği için vücuttan sıvı atımına neden olduğunu ifade etti.
Kategori
BİTKİ ÇAYLARI
.
YanıtlaSil