Pita Ekmeği Tarifi
Uzun Süredir Yapmak istediğim Pita Ekmeğini çok Şükür bugün yapmak kısmet oldu.Hali Hazırda Evde Ekmekte yokken yapıp sıcağı ile kızımla birlikte afiyetle yedik. Komşularada vermeyide unutmadık.Miss gibi kokular sardı tüm apartmanı haliyle..Arap Ekmeği Olan Pita Ekmeği Araplar Tarafından içine genelde kebab koyularak yenir. İçi boş olduğu için aslında içine herşey yakışıyor. Bir Dönem yaşadığımız Fransa'da Arap pazarı vardı çok giderdik alışverişe. Ekmeklerinin çoğu bizim ekmeklere benzer çok güzel yaparlar .Gözleme yaparlar içine ince çekilmiş irmik unu koyarlar ki sormayın inanılmaz derecede lezzetli olur.
Bazlama yaparlar. Bizim gibi bakliyat çok tüketirler,Taze nane çayı çok içerler, bu liste uzar gider ben en iyisi tarifimize geçeyim;
Pita Ekmeğinin Malzemeleri ;
1su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı ılık yoğurt
3 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 paket kuru(instant maya ) yada yarım paket yaşmaya
1tatlı kaşığı tuz
1yemek kasığı şeker
5-6 su bardağı kadar un. ( ben unun yarısını tam buğday unu ile Yaptım yoksa beyaz undanda yapabilirsiniz (un az gelirse ekleyebilirsiniz . Hafif ele yapışacak kıvamda olacak ekmek hamurunun kıvamı.
Pita Ekmeği Nasıl Yapılır;
Öncelikle derin bir yoğurma kabımızı ve malzemelerimizin hepsini Önümüze alalım.Yoğurma kabımıza mayamızı şekerimizi tuzumuzu koyalım. Üzerine ılık süt ve suyu dökelim .
Elimizle maya eriyip köpürene kadar çırpalım.
Yoğurdu ve yağıda ekleyelim.
Unumuzu da ekleyelim.
Hamurun kıvamı hafif ele yapışacak kıvama gelince avcumuza biraz yağ alıp hamuru toparlayıp hava geçirmeyecek kabımızın ağzını kapatıp 1 saat kadar mayalandıralım.
Mayalanan hamuru 12 Eşit parçaya ayırın.
Tezgahınızı unlayıp hamurlarınızı koyun.
Merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açıp Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 4 adet koyup önceden ısıttığınız 250 derece Fırında (fırınımın en yüksek derecesini kullandım) üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından10 dk kadar kısa bir sürede balon gibi kabarmış ekmeğinizi izlemesi ve mutfağınızın içinin mis gibi ev ekmeği kokusunun sarmış olması sizi cezbedecek .
Afiyet olsun .
AYRINTILI YAPIM AŞAMALARI
Bu pita ekmeği donercilerin kullandığı pide midir.
YanıtlaSilBu pita ekmeği donercilerin kullandığı pide midir.
YanıtlaSilPita ekmeği bir Arap ekmeği olup arasına ne koyarsanız çok yakışır.
SilBu ekmeği tam ölçülere uyarak yaptım ama ilk yaptığım hamurda fırında kabarmamasının nedenini bulmak için çok uğraştım. DİKKAT= Hamur mayalandıktan sonra 12 parça yapıyoruz ya, her parçayı elimize alıp yapışana kadar yuvarlıyoruz. Ne zamanki yapıştı, dışını unlayıp açıyoruz. Kenarda 2 dk beklese yetiyor hemen yeniden mayalanıyor. Eğer 12 parça yaptıktan sonra elimizde yuvarlamazsak iyice, fırında kabarmıyor ekmekler.
YanıtlaSilBezeleri 12 Parça yaptıktan sonra üzerlerini unlayıp ilk yaptığınız bezeden tatlı tabağı büyüklüğünde 4 tane açıp fırın tepsisine koyup fırınınızın en yüksek ayarında pişirin. Onlar pişerken diğerlerini yapın.ekmekleriniz çıkınca onlarıda pişirin. Gayet güzel kabaracaktır Ilk yapışımdı benimde sonra defalarca Yaptım hep kabardı ekmeğim
SilHarika olmuş ya offf içinede babacan tereyağını. On numara bey yıldız verdim��������
YanıtlaSilTeşekkürler ☺️
Sil��������������������
YanıtlaSilJai prefere cette pein
YanıtlaSilLike like
YanıtlaSil