Aşure Nasıl Yapılır

BloggerImageÖncelikle Tüm Müslüman Aleminin Muharem Ayı Mübarek Olsun.
Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Bu günden itibaren hemen hemen her müslümanın evinde tencere dolusu aşure pişer ve tüm kolu komşuya dağıtılır.Evler bereketlenir. Allah (cc) kabul eder inşallah . Bendevi Haftasonu Kızkardeşim bizleri ziyarete gelince eksik malzemelerinde tamamlayıp aşuremizi yapmış bulundum.Hep beraber ağız tadıyla yendi komşularada dağıtıldı. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]

Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Aşûre günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşûre günü yardı. Yine Aşûre günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Kısaca hikayesi öğünden bu yana böyle. Evet biz gelelim şimdi gelenekselleşen Aşure tarifimize;

BloggerImage

Aşure Nasıl Yapılır ve Malzemeleri;

🌺Yarım kilo dövme( buğday)(haşlanacak )
🌺1 su bardağı nohut( haşlanacak)
🌺1 su bardağı beyaz fasulye(haşlanacak) 
🌺300 gr kayısı 
🌺300 gr incir 
🌺300 gr kuru üzüm
🌺1 portakal rendesi
🌺1limon rendesi
🌺2 tane vanilya
🌺 damak tadına göre şeker

Süslemek için:
Nar , ceviz,fındık, renkli kurutulmuş meyveler, Hindistan cevizi, tarçın,Antep fıstığı, kuş üzümü 

Aşure  Nasıl Yapılır;

🌺Buğday, kuru fasulye ve nohut 1 gece önceden üzerlerine çıkacak kadar su ile ıslanır
🌺Sabaha kadar şişen bakliyatlar kuru fasulye ve nohut ayrı ayrı haşlanır.
🌺Buğdayda aynı şekilde düdüklü tencerede üzerine 3 lt kadar su konup yaklaşık 40 dk kadar özünü salması için kısık  Ateşte haşlanır .

🌺Bu arada kuru meyveler güzelce yıkanıp ve doğranıp suya konur( şişmesi için)

🌺 Güzelce Haşlanan Buğday( Döğme) Büyük Aşure Tenceresine konur.

🌺Üzerine Sıcak su ilave edilip kaynamaya bırakılır.

🌺Kaynayınca sırasıyla nohut ve fasulye ilave edilir .
🌺Ardından kuru meyveler( üzüm, kayısı, incir konup kaynamaya bırakılır. Rendelenmiş limon ve portakal kabuğu aroma vermesi için eklenir

🌺Aşure karışımı kaynadıkça ve yoğunlaştıkça sıcak su ilave edilir..  İstenilen kıvama gelen aşureye şeker ilave edilir  bir taşım daha kaynatılır .🌺
Ocaktan almaya yakın 2 adet vanilya eklenir ve ocağın altı kapatılır . 🌺Afiyet Şifa Olsun🌺

🌺Not:🌺 1 kase buğday ve suyunu blendırdan geçirin. Püre olsun. Püre olan bu karışımı aşure harcınıza ilave edin aşurenizin kıvamı çok güzel olacaktır buda benim annemden öğrendiğim püf noktası😉



Yorum Bırakın
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :

Yorumlarınıza gelecek cevabı takip etmek için beni bilgilendir kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın.